Vilken livsstil ger bäst stöd för immunförsvaret? Hur är D-vitamin relaterat till immunförsvaret? En människas immunförsvar har en komplex uppbyggelse – men som tur är kan man hjälpa immunförsvaret på traven med en hälsosam kost och tillräcklig med sömn.
Vad betyder immunförsvaret egentligen?
Mänsklig immunitet, alltså vårt immunförsvar, är ett komplext system som består av många olika saker. Immunförsvaret omfattar alla kroppens skydds- och försvarssystem, som kroppen använder för att bekämpa bakterier och virus.
Det medfödda immunförsvaret finns hos i princip alla personer. Det är ett system som utvecklas redan när vi är foster, och som börjar verka från sekunden vi föds. Inlärt, eller förvärvat immunförsvar innebär att kroppen bygger ytterligare skydd när den möter främmande ämnen och bakterier. Antingen i vacciner, eller i det vardagliga livet.
Kan man påverka sitt eget immunförsvar?
Att upprätthålla ett starkt immunförsvar kan stödjas av flera olika komponenter i din livsstil. Bland annat genom att äta sunt – alltså en hälsosam och varierad kost. Kosten är otrolig viktig för immunförsvaret. Se till att din kost innehåller fibrer, vitaminer, protein, kolhydrater och nyttiga fetter. Fibrer får du från grönsaker, frukt och fullkornsprodukter och de hjälper dig att ta hand om tarmens välmående och bakteriefloran i magen. D-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna som du behöver få i dig dagligen. D-vitamin finns bland annat i mjölk- och vegetabiliska mjölkdrycker och fisk.
Motion är ytterligare en komponent som bidrar till ett friskt immunförsvar. Regelbunden träning hjälper dig att bibehålla konditionen, och en bra kondition påverkar immunförsvaret på ett positivt sätt. Även sömn och återhämtning är väsentligt för ett starkt immunförsvar. Under sömnen får kroppen vila och återhämtar sig från stressen av vardagslivet. Stress är dåligt för immunförsvaret och du behöver hitta dina egna sätt för att motverka eventuell stress i ditt liv.
Kan C-vitamin stärka mitt immunförsvar?
C-vitamin bidrar till ett starkt immunförsvar med normala funktioner. Du hittar C-vitamin i frukt, bär och grönsaker. Om du äter en varierad kost får du med största sannolikhet i dig tillräckligt med C-vitamin, men vid behov kan man komplettera med ett tillskott.
D-vitamin och immunförsvar – hur hänger de ihop?
D-vitamin behövs för ett normalt immunförsvar. Under sommaren bildas D-vitamin på huden på grund av solens UV-strålning, men vi vintern får vi inte i oss olika mycket. De viktigaste källorna för D-vitamin är vitaminberikade proteiner, mjölk- eller vegetabiliska mjölkdrycker samt fisk. Även svamp kan vara relativt rika på D-vitamin och kan vara en bra källa för att få i sig vitaminen om man äter det regelbundet. Här i Norden rekommenderas ett tillskott av D-vitamin året runt.
Hur mycket D-vitamintillskott behöver vi?
- Bebisar från två veckor till 2 år: 10 mikrogram året runt
- 2–17 åringar: 7,5 mikrogram året runt
- Över 75 år: 20 mikrogram året runt
- Gravid och ammande: 10 mikrogram året runt
- För vuxna som inte äter D-vitaminberikade produkter eller fisk rekommenderas användning av ett D-vitamintillskott.
I produktfamiljen Minisun kan du hitta ett lämpligt tillskott av D-vitamin för hela familjen. Minisun Defence C+D är utvecklad med syfte att ge kroppen sin dagliga dos av både D- och C-vitamin.
Minisun D-vitamin Junior Nalle är till för de allra minsta i familjen. Det är en tablett i form av en nallebjörn med utsökt jordgubbssmak som är lätt att tugga på, suga på eller svälja som den är. Den innehåller 10 mikrogram D-vitamin.