Många föräldrar oroar sig ibland för kosten hos sina tonåringar. Får min tonåring verkligen i sig alla vitaminer den behöver från sin kost, eller behöver den äta tillskott? Hur ser det ut för unga veganer, matallergiker eller för de allra kräsnaste tonåringarna? Här kan du läsa mer om hur du som förälder kan säkerställa att din tonåring får i sig alla vitaminer som behövs i alla sammanhang.
Vad är en bra kost för en växande tonåring?
Tonåringar går igenom en resa mot självständighet. De rör på sig mer, njuter av sina intressen och äter dessutom mer mat, även utanför hemmet. Det är den perfekta åldern att börja lära sig mer om hälsosamma kostvanor och de grundläggande byggstenarna som ingår i en bra kost.
Det bästa är såklart om tonåringen äter en varierad och hälsosam kost. Det garanterar att hen får i sig de vitaminer och mineraler som hen behöver varje dag. Den gamla goda tallriksmodellen är en bra utgångspunkt för dessa lärdomar – en halv tallrik grönsaker, en fjärdedels av tallriken med hälsosamma kolhydrater och resten av tallriken med protein. Utöver att följa tallriksmodellen är det också viktigt att ha en bra måltidsrytm. Det vill säga, frukost, lunch, middag och såklart några mellanmål. Det är viktigt att du som förälder uppmuntrar tonåringen att äta tillräckligt med mat. Kaloribehovet för en växande tonåring ser ut ungefär så här:
- Flickor 10–13 år: 2055 kcal/dag
- Pojkar 10–13 år: 2220 kcal/dag
- Tjejer 14–17 år: 2340 kcal/dag
- Killar 14–17 år: 2820 kcal/dag
Vilka vitamintillskott ska en tonåring ta?
Om tonåringen äter en sund och varierad kost, samt får i sig sitt dagliga kaloribehov, kommer hen troligtvis att få i sig alla vitaminer som hen behöver. Det finns dock ett undantag, nämligen D-vitamin. Alla människor, från 2–17 år, behöver ett tillskott av 7,5 mikrogram D-vitamintillskott hela året runt. D-vitamin är nödvändigt för barn och ungdomars normala tillväxt och utveckling av skelettet.
Minisun Multivitamin Kola är en multivitamin som är lämpad för tonåringar, som innehåller 15 olika vitaminer och spårämnen. Multivitamin Kola är en välsmakande tuggtablett med smak av kola som är lätt att tugga, suga på, eller svälja. Produkten lämpar sig för hela familjen och är fri från mjölk, gluten, soja, gelatin och jäst.
Inga mejeriprodukter – så var kommer kalciumet från?
Om tonåringen inte äter mejeriprodukter på grund av allergi eller kostval så behöver ni hitta ett substitut för kalciumet. Här är kosttillskott ett bra tillägg – och speciellt ett tillskott som både innehåller D-vitamin och kalcium.
Minisun Defence C+D är en stark kombination av vitamin C och D – detta kosttillskott ger dig din dagliga dos av D-vitamin, som dessutom främjar dessutom det normala upptaget av kalcium!
Tonåringen är vegan – vad behöver du veta om vitaminer?
En vegansk kost innehåller inga produkter av animaliskt ursprung. Så länge kosten är varierad, och innehåller alla komponenter som växande ungdomar behöver passar den såklart bra även för unga tonåringar. Det är viktigt att unga människor som blir veganer vet vad de måste få i sig, och själva kan ta ansvar för att deras kost innehåller rätt komponenter.
En välbalanserad vegansk kort innehåller nästan allt som du behöver, men du behöver ett tillskott av D-vitamin såväl som vitamin B12 – då den vitaminen bara finns i produkter med animaliskt ursprung. Veganer bör dessutom vara uppmärksamma på sitt järnintag. Men att vara vegan behöver inte nödvändigtvis betyda att du behöver ta tillskott. Även kalciumintaget bör övervakas.
Min kräsna tonåring äter bara hamburgare – vad gör jag?
Om din tonåring är extremt kräsen kan ett multivitamintillskott vara ett bra alternativ. Det är helt okej att ta en multivitamintablett enligt instruktionerna på förpackningen. Minisun Junior Stjärna Multivitamin innehåller flera olika viktiga vitaminer och mineraler och är mjuka tuggtabletter med god smak av frukt.
Tonåringen har matallergier – kan det vara så att hen inte får i sig de vitaminer hen behöver?
Om tonåringen är så pass allergisk att hen måste utelämna flera olika livsmedel kan det vara bra att träffa en dietist. De vet hur man förbereder en bra kostplan för människor oavsett allergier eller ej. Dietisten kan dessutom lära dig och tonåringen om näringstillskott och bra kostvanor. Om tonåringen får svåra symtom av ett livsmedel ska det såklart undvikas, men om symptomen är milda går det bra att äta en liten mängd av livsmedlet – förutsatt att det är bekvämt för tonåringen.
Är det skillnad på behovet av vitaminer för flickor och pojkar?
Det finns i princip ingen skillnad på behovet av vitaminer för flickor respektive pojkar. Flickor kan dock ha ett högre behov av järn på grund av menstruationen. Du behöver dock inte ta järntillskott såvida inte en läkare har fastställt behovet av det.
Tonåringen idrottar mycket – kan det vara så att hen inte får i sig tillräckligt med näring?
En aktiv och idrottande ungdom behöver mycket energi. Här kan ett tillskott av vitaminer och mineraler också vara nödvändigt i vissa fall. Men om din tonåring tränar mycket, äter hen säkert mycket också. Om hen följer en balanserad kost med bra livsmedel, och får i sig rätt mängd kalorier finns det förmodligen ingenting att oroa sig för.