Barns immunförsvar – Känner du till dessa 5 viktiga fakta?

Barns immunförsvar – Känner du till dessa 5 viktiga fakta?

Regelbunden handtvätt, tillräckligt med D-vitamin, en hälsosam kost och lite vrålande ute i skogen. Barnets immunförsvar byggs upp av en hälsosam livsstil. Så här gör du för att stötta utvecklingen av barnets immunförsvar.  

Barnets immunförsvar utvecklas för att stå emot infektioner

Ett barns immunförsvar har inte hunnit utvecklats på samma sätt som hos en vuxen människa. Immunförsvaret avser alla kroppens skydds- och försvarssystem som motverkar infektioner och bakterier. Vissa gånger kan barn vara resistenta mot vissa bakterier, men det är en ärftlig fråga. Efter barnets födsel påverkas immunförsvaret dessutom av näringsämnen och antikroppar från bröstmjölken. Barnets immunförsvar utvecklas hela tiden, under hela livet. När ett barn stöter på främmande mikrober i vardagen ändras immunförsvaret och bygger ytterligare skydd – samma sak gäller för vaccin! 

Tre viktiga saker – näringsrik mat, mycket sömn och tillräckligt med rörelse 

Att upprätthålla ett barns immunförsvar görs genom en sund livsstil. Det innebär i grund och botten en varierad kost, daglig rörelse och tillräckligt med sömn. Erbjud därför alltid ditt barn en mångsidig och välbalanserad kost, som utgår från tallriksmodellen. Det är extra bra om barnet får i sig mycket grönsaker, frukt och bär varje dag. Det är ett perfekt mellanmål under dagen och innehåller massvis av hälsosam C-vitamin.  

D-vitamin stödjer immunförsvarets funktioner och är viktigt att få i sig, både som barn och som vuxen. D-vitamin finns bland annat i vitaminberikade mjölkprodukter, pålägg och fiskrätter. Om ditt barn är kräsen eller inte kan äta vissa livsmedel på grund av allergier kan det vara bra att överväga ett kosttillskott för att säkerställa att barnet får i sig allt de behöver. 

Även träning är en viktig del i att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Ett barn under 8 år bör gå på promenader eller andra motionsformer i minst tre timmar dagligen. Äldre barn behöver i regel en timmes motion om dagen. 

Sömnbehovet varierar inte bara med åldern, utan även på individnivå. I regel sover förskolebarn 10–13 timmar på dagen, medan grundskolebarn sover cirka 9–11 timmar per natt istället. 

Rätt handtvätt – och alltid tvål! 

Under vintern tillbringar barn mycket tid inomhus, tätt inpå varandra. Något som är optimalt för spridningen av baciller och bakterier. Att lära ditt barn om handhygien är viktigt om du vill att barnet ska hålla sig friskt. Lär ditt barn att alltid tvätta händer innan maten, efter toalettbesök, när man kommer in efter lekstunden samt efter man har hostat eller nyst. 

Kom även ihåg att handtvätt alltid ska innehålla tvål! Tvåla in händerna ordentligt, minst 20 sekunder. Gör det roligare genom att sjunga en låt samtidigt. Kanske blinka lilla stjärna! 

För mycket hygien kan orsaka köldskador – låt barnet klappa hunden eller smaka på sina leksaker 

Hygien är bra, men för mycket hygien kan skada barnets immunförsvar. Om man inte exponeras för bakterier eller baciller i tidig ålder finns risken att barnets immunitet inte utvecklar ett naturligt skydd mot dem. Det kan i sin tur leda till bland annat astma.  

Barnets motståndskraft utvecklas bättre om det får utsättas för mikrober, som finns i naturen och runt omkring oss. Så låt ditt barn leka i skogen, utforska gräsmattan på bakgården och bygga sandslott i sandlådan. Det är inte heller någon vara om barnet tuggar på en leksak som legat på golvet, eller klappar grannens gulliga hund. Faktum är att den mikrobiella stammen hos husdjur kan ha positiva effekter på barnets immunförsvar! 

D-vitamin stödjer barnets immunitet – en god och rolig vitamin är bäst 

D-vitamin behövs för ett normalt immunförsvar. För att säkerställa att intaget av D-vitamin uppnås rekommenderas det här i Norden att barn tar D-vitamintillskott året om. Den officiella rekommendationen för D-vitamintillskott är följande: 

  • 2 veckor–12 månader: 2–10 μg/dag (beroende på mängden modersmjölksersättning som konsumeras av barnet) 
  • 1-åringar: 10 μg/dag 
  • 2–17 åringar: 7,5 μg/dag 

Bebisar från två veckors ålder får D-vitamin i droppar, medan de som är över 3 år kan ta det i tuggbar form. 

D-vitamin främjar inte bara barnets immunförsvar, det är även nödvändigt för barnets normala tillväxt och skelettutveckling. Att ta D-vitamintillskott är roligare för barn om tabletten smakar gott och ser rolig ut. Minisun Junior D-vitamin Sköldpadda är en mjuk, tuggbar D-vitamin som är avsedd för barn över 3 år. Den kommer i en rolig form av en sköldpadda och finns i smakerna jordgubb och apelsin!

Tillbaka till blogg